Britské a čínské firmy podepsaly kontrakty za 2,6 miliardy liber

10.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. ledna (ČTK) - Britské a čínské firmy dnes v rámci návštěvy čínského vicepremiéra Li Kche-čchianga podepsaly obchodní kontrakty za celkem 2,6 miliardy liber (zhruba 77 miliard Kč). Britský premiér David Cameron před odpoledním setkáním s vicepremiérem Liem uvedl, že zlepšení obchodních styků s Čínou podpoří britský obchod, zaměstnanost a ekonomický růst.

Jednou ze stěžejních smluv je dohoda o zvýšení exportu britských automobilů Jaguar a Land Rover do Číny. V letošním roce by firma Jaguar Land Rover, kterou vlastní indická Tata Motors, měla podle dohody vyvézt do Číny zhruba 40.000 vozů v hodnotě přes miliardu liber.

Čínská ropná společnost PetroChina oznámila rámcovou dohodu o partnerství s britskou chemickou společností INEOS. Dohoda předpokládá založení společného podniku na ropných rafineriích ve skotském Grangemouthu a francouzské Laveře. Další čínský ropný podnik CNOOC se dohodl s britským koncernem BP na hlubokomořském průzkumu ropy v Jihočínském moři.

Li, který je všeobecně tipován na příštího čínského premiéra, minulý týden zahájil ve Španělsku cestu po Evropě. Z Madridu přijel do Německa a v neděli zahájil ve Skotsku čtyřdenní návštěvu Británie.

V Londýně se Li vedle Camerona setká s místopředsedou vlády Nickem Cleggem a ministrem financí Georgem Osbornem. Loni v říjnu vedl Cameron dosud největší oficiální britskou delegaci do Číny v moderní historii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK