Pražská burza o téměř 2,5 procenta oslabila

10.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Pražská burza na počátku nového týdne pod vlivem zhoršené nálady ve světě oslabila, hlavní index PX si pohoršil o 2,29 procenta na 1214,8 bodu. V červených číslech se ocitly téměř všechny tituly, nejhůře si vedla těžební NWR a rakouská Erste Bank, vyplývá z výsledků burzy. Ztráta 2,29 procenta je letos nejhorším výsledkem.

Akcie podle analytiků a makléřů srážela nervozita z aukcí dluhu problematických členů eurozóny. "Vývoj na evropských akciových trzích stále více připomíná situace z loňského jara a podzimu, kdy prohlubující se nedůvěra investorů ukrajovala z hodnoty řeckých a irských dluhopisů," uvedl Miroslav Adamkovič z investičního bankovnictví Komerční banky.

Akcie NWR dnes přišly o 4,55 procenta na 291,60 Kč a odevzdaly tak velkou část zisků z minulého týdne. Erste Bank odepsala 3,63 procenta na 827,80 Kč a cena nejobchodovanějších akcií ČEZ klesla o 2,62 procenta na 817 korun. Firma oznámila, že v příštích čtyřech letech proinvestuje 300 miliard korun, z toho 160 miliard by mělo směřovat do českých uhelných elektráren.

Druhý bankovní titul na pražské burze, Komerční banka, přišla o procento na rovných 4300 korun.

Prodávající ale převládli i u dalších sektorů, když přes procento oslabily i mediální CME (o 2,23 procenta), technologická KIT digital, developer Orco a pojišťovna VIG.

S mírnými zisky do půl procenta uzavřely pouze akcie sítě autobazarů AAA Auto a tabákové Philip Morris ČR.

Celkový zobchodovaný objem na trhu v rámci první seance týdne dosáhl 1,4 miliardy korun, zatímco průměrný objem obchodů za poslední rok je 1,254 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK