Americké akcie oslabily kvůli obavám ohledně dluhů v eurozóně

10.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. ledna (ČTK) - Americké akcie dopoledne oslabily kvůli obavám ohledně dluhové krize v eurozóně. Ty odvrátily pozornost od zpráv o nových akvizicích. Po skončení dnešního obchodování představí čtvrtletní výsledky hospodaření výrobce hliníku Alcoa. Neoficiálně tak odstartuje období zveřejňování výsledků amerických firem za čtvrté čtvrtletí.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index snížil o 0,4 procenta na zhruba 11.631 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,3 procenta na 1268 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,2 procenta na 2697 bodů.

Na trhu roste očekávání, že Portugalsko brzy požádá o zahraniční finanční pomoc. "Je to určitě oprávněná obava," uvedl obchodník Joe Saluzzi ze společnosti Themis Trading. Evropská centrální banka dnes kupovala portugalské státní dluhopisy, aby zmírnila rostoucí tlak, kterému země čelí na finančních trzích.

V neděli se objevily zprávy, podle nichž Německo, Francie a další země eurozóny už vyvíjejí na Portugalsko tlak, aby si zajistilo finanční pomoc od EU a Mezinárodního měnového fondu. Země doufají, že by se tak zabránilo šíření krize na trhu dluhopisů na sousední mnohem větší Španělsko. V Berlínu a Bruselu to dnes popřeli, analytici však už považují záchranu Portugalska vesměs za hotovou věc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK