Akcie největších firem v USA klesly v pondělí třetí den za sebou

11.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. ledna (ČTK) - Akcie největších amerických společností klesly v pondělí třetí den za sebou, v čele sestupu byly telekomunikace. Ve ztrátě byly akcie většinu burzovní seance při očekávání prvních podnikových výsledků hospodaření za poslední čtvrtletí minulého roku.

Index Dow Jones se snížil o 37,31 bodu na 11.637,45 bodu, tedy o 0,3 procenta. Index Nasdaq Composite proti tomu stoupl o 0,2 procenta na 2707,80 bodu, když si 4,63 bodu připsal.

Emise telekomunikačního operátora AT&T měla z třicítky titulů Dow Jonesova indexu nejhlubší ztrátu a oslabila o 1,8 procenta. U jejího konkurenta Verizon Wireless se očekává, že dnes oznámí, kdy začne prodávat mobily iPhone od společnosti Apple, a prolomí tak dlouhodobou exkluzivitu AT&T na prodej těchto přístrojů v USA. Apple posílil o 1,9 procenta.

Většinu dne se ceny akcií držely pod závěrečnými hodnotami z pátku za vyčkávání na první výsledky za předchozí čtvrtletí. Jako první z velkých firem přišla s čtvrtletními čísly tradičně hliníkárenská Alcoa. Vytvořila zisk 258 milionů dolarů, o rok dříve byla ve ztrátě. Výsledek ale zveřejnila až po závěru burzovní seance, napsala agentura AP.

Na devizovém trhu se v pondělí oživil kurz eura po čtyřměsíčním minimu pod 1,29 dolaru. Částečně mu v tom pomohly zisky vůči švýcarskému franku za spekulací, že švýcarská vláda přijme nová opatření proti zpevňování své měny.

V závěru dne kurz eura vzrostl o 0,4 procenta na 1,2952 USD, přesto má od začátku roku ztrátu 3,2 procenta. Dolar vůči jenu oslabil o polovinu procenta na 82,72 JPY, dodal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK