Japonské akcie oslabily, vliv na ně mají i potíže v eurozóně

11.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. ledna (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu zahájily zkrácený týden poklesem a částečně reagovaly na potíže, s nimiž se potýká eurozóna. V důsledku jejích problémů se zhoršila nálada na finančních trzích nejen v Evropě, ale i jinde. Slabé zůstává také euro, i když to dál neoslabovalo a vůči dolaru se drželo blízko čtyřměsíčního minima. Na japonských trzích se v pondělí kvůli státnímu svátku neobchodovalo.

Hlavní index Nikkei 225 dnes odepsal 30,36 bodu a den uzavřel slabší o 0,29 procenta na hodnotě 10.510,68 bodu. Sestoupil tak ze zhruba osmiměsíčního maxima, na které vystoupil minulý týden. Širší index Topix ale 0,1 procenta přidal a uzavřel na 926,94 bodu.

Na devizových trzích znovu slábne euro, po relativně silném poklesu ze začátku týdne si ale zatím v Asii vybralo oddechový čas. Určitý vliv mělo pravděpodobně oznámení Japonska, které uvedlo, že bude možná kupovat dluhopisy zemí eurozóny. K nákupům by přitom využilo hotovostních rezerv, které má v eurech.

Japonský ministr financí Jošihiko Noda řekl, že jeho země by mohla koupit asi pětinu dluhopisů, které hodlá ještě tento měsíc prodat evropský záchranný fond. Peníze, které prodejem získá, fond použije na financování pomoci Irsku.

"Myslím, že tyto komentáře situaci eura nijak nezlepší," neskrýval skepsi analytik měnového trhu v bance Citigroup Todd Elmer. Ochota jiných zemí pomoci eurozóně je podle Elmera sice na vzestupu, to ale neznamená, že to bude podpora účinná. Situace se podle něj příliš nezmění, pokud samy evropské úřady nenavrhnou řešení, jak se s dluhovou krizí vypořádat.

Euro k dolaru se na konci obchodování v Tokiu prodávalo za zhruba 1,2940 USD a proti pondělnímu závěru v New Yorku ztrácelo 0,1 procenta. Vliv by mohla mít středeční aukce státních dluhopisů Portugalska, která ukáže, zda je země schopna bez problémů financovat sama sebe.

Euro k japonskému jenu zpevnilo na 107,50 JPY z předchozích 106,83 JPY, kde bylo v New Yorku. pohyb ale dávají analytici do souvislosti hlavně se změnami kurzů na jiných hlavních paritách. Ke švýcarskému franku zůstalo euro bez větších změn na 1,2530 CHF, dolar k jenu si připsal 0,4 procenta na 83 jenů.

S problémy dál zápasí australský dolar, na jehož kurz mají značný vliv záplavy na severovýchodě země. Kurz během dneška oslabil o další více než jedno procento na 0,9820 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK