Orkla prodá divizi Elkem čínské BlueStar za dvě miliardy USD

11.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Oslo 11. ledna (ČTK) - Norský konglomerát Orkla prodá svoji divizi Elkem čínské chemické společnosti China National BlueStar za dvě miliardy USD (37,9 miliardy Kč). Akvizice je jedním z největších průmyslových převzetí čínské firmy v Evropě a přichází po sporu mezi Čínou a Norskem kvůli udělení Nobelovy ceny za mír čínskému disidentovi.

Orkla uvedla, že dohoda zahrnuje prodej operací divize v oblasti křemíku a uhlíkových součástek, jako Elkem Silicon Materials, Elkem Foundry Products, Elkem Carbon a Elkem Solar, avšak nezahrnuje energetickou divizi Elkem Energi. Elkem se soustředí na výrobu součástek pro solární články a vlastní rovněž novou technologii výroby křemíku pro solární články, která je mnohem úspornější než současné běžné technologie.

Dohodu musí ještě schválit antimonopolní úřady. Dokončena má být v první polovině letošního roku.

Prodej divize se všeobecně očekával, protože Orkla se nyní snaží zefektivnit své portfolio. Analytik Argo Securities Henrik Schultz však uvádí, že cena je příliš nízká.

Dohoda patří mezi největší průmyslová převzetí čínské firmy v Evropě. Překonala loňskou akvizici automobilky Volvo čínskou Geely za 1,8 miliardy USD. Zaostává však za převzetím společnosti Swiss Addax Petroleum čínskou Sinopec v roce 2009 za celkem 7,2 miliardy USD, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK