Mzdy v textilní výrobě nemají letos klesnout pod úroveň roku 2010

11.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Mzdy v textilním a oděvním průmyslu letos nemají klesnout pod úroveň roku 2010. Zajišťuje to nová odvětvová kolektivní smlouva, kterou na rok 2011 uzavřely textilácké odbory s Asociací textilního, oděvního a kožedělného průmyslu. ČTK to dnes řekla předsedkyně Odborového svazu pracovníků textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Miroslava Palečková. Podobně se odbory a zaměstnavatelé dohodli v odvětví už loni.

Odborářům podle Palečkové vyrážel během jednání se zaměstnavatelským svazem argumenty z rukou statistický růst průměrných mezd v sektoru. Za něj může podle šéfky odborů hlavně intenzivnější práce a propouštění hůře placených pracovníků.

"Těžko se nám také jako například odborům ve Škodovce postaví lidé do stávky," řekla ČTK předsedkyně textiláckých odborů. Pokud se letos inflace přehoupne přes dvě procenta, chtějí se ale odboráři k jednání o mzdách s textilní asociací vrátit.

Výroba oděvů patřila podle nejnovějších čísel Českého statistického úřadu v listopadu 2010 mezi nejvíce klesající odvětví v českém průmyslu. Jeho výkon klesl zhruba o devět procent, hodnota nových zakázek se snížila o osm procent. Průmysl jako celek přitom rostl.

Z posledních údajů textilní asociace za první pololetí 2010 vyplývá, že výrobci textilu a oděvů v Česku dále propouštěli, snižování stavů už ale nebylo tak výrazné jako v minulých letech. V textilních a oděvních podnicích s 20 a více zaměstnanci pracovalo v loňském prvním pololetí 34.964 lidí, což bylo meziročně zhruba o 15 procent méně. Ve výrobě textilu zaměstnanost klesla o přibližně o 13 procent na 21.807 osob, v oděvním průmyslu se propadla o 18,5 procenta na 13.157 pracovníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK