Americké akcie v úterý posílily díky příznivým firemním výsledkům

12.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. ledna (ČTK) - Americké akcie v úterý posílily díky příznivým hospodářským výsledkům a výhledům některých společností. K nárůstu výrazně přispěly energetické tituly, které zamířily vzhůru v reakci na vyšší ceny ropy. Euro vůči dolaru zpevnilo.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 0,30 procenta na 11.671,88 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,37 procenta na 1274,48 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 0,33 procenta na 2716,83 bodu.

Stavební společnost Lennar posílila o více než sedm procent poté, co její čtvrtletní výsledky překonaly očekávání analytiků. Výrobce hliníku Alcoa však navzdory překvapivě vysokému čtvrtletnímu zisku klesl o procento, napsala agentura Reuters.

Na devizovém trhu euro rostlo díky spekulacím o tom, že Evropská centrální banka zvýší nákupy portugalských dluhopisů. Podle analytiků by se však jednotná evropská měna mohla snadno vrátit k poklesu kvůli přetrvávajícím obavám ohledně dluhových problémů v Evropě.

V závěru úterního obchodování v New Yorku euro vůči dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,2980 USD. Dnes se pozornost investorů soustředí především na aukci portugalských dluhopisů, která by mohla naznačit, zda je Portugalsko schopno zajistit si potřebné finanční prostředky na trhu, nebo zda bude potřebovat zahraniční pomoc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK