Akcie japonských firem v závěru dnešního obchodování stagnovaly

12.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. ledna (ČTK) - Akcie japonských firem v závěru dnešního obchodování stagnovaly, během dne přitom přechodně vystoupaly na nejvyšší úroveň od loňského května. Obchodníci si z trhu odnášeli zisky po příznivých výsledkových zprávách o hospodaření firem z USA. Slabší kurz jenu pak přiměl zahraniční investory kupovat akcie finančních a realitních společností.

Index Nikkei uzavřel zatím nejaktivnější obchodování letošního roku se ziskem 2,12 bodu na úrovni 10.512,80 bodu. Posílil tak o nepatrných 0,02 procenta. Během dne ale dočasně vzrostl na 10.576,51 bodu, kde nebyl od 13. května minulého roku. Index širšího trhu Topix posílil o 0,3 procenta.

Výsledkové zprávy amerických společností za čtvrté čtvrtletí překonaly očekávání. Posílily tak naděje, že má oživování největší světové ekonomiky stabilní ráz.

Index předních titulů tokijské burzy si letos vede hůře než jiné akciové indexy ve světě, ale od listopadu stoupl o 15 procent. Zahraniční investoři kupovali akcie japonských společností v posledním týdnu minulého roku devátý týden za sebou.

Na devizovém trhu mírně vzrostl kurz eura, jeho zisky ale omezují obavy investorů z dalších aukcí dluhopisů zadlužených členů eurozóny. Jednotná evropská měna dnes v Tokiu vzrostla o 0,1 procenta na 1,2983 USD. Dolar vůči jenu nepatrně oslabil na 83,08 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK