Evropská komise vyzývá státy EU k dalšímu šetření a reformám

12.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. ledna (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes vyzvala státy EU k dalšímu šetření a reformám. Ty jsou podle komise nezbytné k růstu evropské ekonomiky v tomto roce. Jeden z posledních návrhů materiálu Evropské komise, jehož celý text zatím nebyl zveřejněn, třeba říká, že některé státy EU budou asi muset zvýšit daně. Konkrétní země však nezmiňuje.

Prorůstovější podle tohoto textu, který má ČTK k dispozici, je spíše navýšení nepřímých než přímých daní. Brusel by podle něj rovněž upřednostnil rozšíření daňového základu před navýšením daňových sazeb.

Země EU by podle komise měly také přistoupit k nezbytným krokům v reformách penzí. Kvůli krizi by zase měly zvážit změny systému minimální mzdy. To by mělo umožnit snadnější najímání nových pracovníků. Užitečné by podle komise byly třeba nižší minimální platy pro mladé, což by jim dalo víc příležitostí najít si práci a získat zkušenosti.

Dnešní zpráva je první svého druhu, v níž komise hodnotí hospodářský stav a výhledu růstu unie. Dokument představuje oficiální start nedávno přijatého "evropského semestru", kdy komise bude ve snaze předcházet opakování krizí, jaké postihly třeba Řecko a obecně následně i celou eurozónu, hodnotit hospodářství a veřejné finance jednotlivých zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK