ČBA: Ekonomika letos poroste o 1,8 procenta, příští rok o 3 pct

12.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. ledna (ČTK) - Česká bankovní asociace (ČBA) očekává v letošním roce růst české ekonomiky o 1,8 procenta a v příštím roce o tři procenta. Podle prezidenta asociace Jiřího Kunerta by se tyto poměrně dobré vyhlídky ekonomiky mohly projevit i v růstu objemu úvěrů poskytovaných bankami. ČBA o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

"I když ve srovnání s loňskem půjde zřejmě o zpomalení, jde stále o prognózu optimistickou. Poměrně dobré vyhlídky ekonomiky do budoucna by se mohly promítnout i do úvěrové politiky bank, což by vedlo i k většímu objemu úvěrů směřujících do českého hospodářství," uvedl Kunert.

Hlavní tahounem ekonomiky by měla být letos podle ČBA poptávka ze zahraničí, pozitivně se projeví také zlepšení v oblasti investic. Zpřísnění rozpočtové politiky však na druhé straně podle asociace omezí jak spotřebu domácností, tak vlády a zároveň sníží i objem vládních investic. "Rovněž se projeví ukončování fotovoltaického boomu z roku 2010. I proto jsme celkově o něco zdrženlivější než u růstu za rok 2010, který se podle nás nakonec ukáže jako více než dvouprocentní," uvedl předseda vědeckého grémia ČBA Luděk Niedermayer.

Pokles ekonomického růstu v letošním roce na zhruba 1,8 procenta odhadují vesměs i analytici oslovení ČTK. Zpomalení podle nich způsobí především úsporné kroky vlády, zvolnění růstu v západoevropských zemích a rovněž pokles investic do solárních elektráren.

Česká národní banka ve své prognóze odhaduje letošní růst ekonomiky na 1,2 procenta. Ministerstvo financí pak očekává letos růst o dvě procenta. Předloni ekonomika klesla o 4,1 procenta, za loňský rok se očekává růst přes dvě procenta.

ČBA vydala svoji makroekonomickou prognózu poprvé. Predikce hodlá zveřejňovat pravidelně jednou za čtvrtletí.

Odhady ČBA 2010 2011 2012 Růst HDP v % 2,3 1,8 3 Inflace 1,5 2,1 2,3 Kč/EUR 25,29 24,50 23,70 Růst bankovních úvěrů obyvatelstvu (%) 8,44 9,50 12 Růst bankovních úvěrů

(nefinančním) podnikům (%) 0 2 7

Zdroj: ČBA

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK