Evropské akcie díky portugalským obligacím nejvýše za 28 měsíců

12.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. ledna (ČTK) - Evropské akcie dnes rostly a dostaly se nejvýše za 28 měsíců. Akcie podpořila úspěšná aukce portugalských státních obligací. Dařilo se hlavně bankám a díky růstu cen kovů rovněž těžařským společnostem. Panevropský index FTSEurofirst 300 stoupl o 1,5 procenta na 1163,94 bodu, což byl nejvyšší závěr od září 2008.

Portugalsko dnes prodalo dluhopisy s různou dobou splatnosti za 1,249 miliardy eur (asi 30 miliard Kč). U klíčové desetileté splatnosti se úrok díky silné poptávce snížil na 6,716 procenta z 6,806 procenta dosažených na předchozí listopadové aukci. Bezproblémový prodej dluhopisů a nižší úrok snižují tlak na vládu, aby dobrovolně přijala nabídku zahraniční pomoci.

"Je to trochu úleva od strachu, který byl před několika dny opravdu vysoký. Mluvilo se o tom, že Portugalsko by mohlo již brzy požádat o pomoc," uvedl hlavní ekonom Generali Investment Klaus Wiener. Zájem o portugalské obligace investory uklidnil a zvýšil zájem o rizikovější investice, jako akcie.

Nejlépe si vedl španělský trh, index index IBEX 35 si připsal 5,3 procenta. Index portugalského trhu PSI 20 stoupl o 2,6 procenta. Z jednotlivých firem Banco Santander posílila o 9,6 procenta a banka BBVA o 9,9 procenta. Evropský index bankovních společností vzrostl 4,8 procenta. Z těžařských společností akcie Anglo American stouply o 3,4 procenta a firmy ENRC o 4,4 procenta.

Dařilo se rovněž akciím EADS, mateřské firmy výrobce letadel Airbus. Firma si připsala 2,1 procenta, když během dne její akcie stouply až na nejvyšší hodnotu za dva roky. Důvodem byla zpráva, že Airbus získal objednávku od indické firmy IndiGo na 180 letadel v hodnotě 15,6 miliardy USD, která je zřejmě největší objednávkou na komerční letadla v historii, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK