Deficit rozpočtu USA v prosinci klesl o 12,4 procenta

12.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. ledna (ČTK) - Deficit federálního rozpočtu Spojených států se v prosinci meziročně snížil o 12,4 procenta na 80 miliard USD (1,5 bilionu Kč). Za první fiskální čtvrtletí, které začalo v říjnu, schodek mírně klesl o 3,1 procenta na 370,8 miliardy USD. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo financí.

Rozpočet se sice zlepšuje, analytici však očekávají, že balík daňových úlev, který vstoupil v platnost minulý měsíc, sice zvýší ekonomický růst, avšak rovněž rozpočtový deficit. Za celý rok by tak rozpočtový schodek mohl překonat jeden bilion USD. Vláda prezidenta Baracka Obamy od svého nástupu stále ještě nezažila měsíc, kdy by ve svém hospodaření viděla kladná čísla.

Příjmy rozpočtu za čtvrtletí stouply o devět procent na 531,8 miliardy USD. Přispěly k tomu vyšší příjmy z daní díky oživení ekonomiky. Vládní výdaje vzrostly o 3,1 procenta na 902,6 miliardy USD.

Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) minulý týden uvedl, že zvýšení vládních výdajů způsobily hlavně posuny v načasování plateb vlády kvůli svátkům. Bez těchto mimořádných faktorů výdaje rostly pouze nepatrně.

Deficit za loňský fiskální rok dosáhl 1,29 bilionu USD a byl druhý nejvyšší po předloňském rekordu přes 1,4 bilionu USD. V přepočtu na výkon ekonomiky schodek činil 8,9 procenta hrubého domácího produktu po předloňských deseti procentech.

Ekonomové společnosti Goldman Sachs odhadují, že v současném fiskálním roce do konce září 2011 dosáhne schodek 1,3 bilionu USD. Spojené státy tak již třetím rokem za sebou vykážou deficit vyšší než jeden bilion USD, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK