Inflace na Slovensku v prosinci stoupla na 1,3 procenta

14.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. ledna (ČTK) - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen na Slovensku loni v prosinci zrychlilo. Inflace dosáhla 1,3 procenta, v listopadu ceny zboží a služeb stouply meziročně o procento. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil slovenský statistický úřad. Meziměsíčně se ceny podobně jako v listopadu zvýšily o 0,3 procenta.

Nejvíc koncem minulého roku zdražily na Slovensku meziročně potraviny a nealkoholické nápoje, a to o 6,2 procenta. Ceny vzdělávání se zvýšily o 4,5 procenta. Naopak nejvíce klesly meziročně ceny v kategorii nábytek, vybavení domácností a běžná údržba domu; snížily se o 2,4 procenta. Ceny bydlení, za vodu, elektřinu, plyn a další paliva klesly o 0,8 procenta.

Proti předchozímu měsíci podražila v prosinci nejvýrazněji doprava, a to o 1,1 procenta. Ceny potravin a nealkoholických nápojů stouply o 0,8 procenta. Shodně o 0,3 procenta naopak zlevnily alkoholické nápoje a tabák, jako i ceny ve skupině nábytek, vybavení domácností a běžná údržba domu.

Inflace vypočítaná podle metodiky Evropské unie na Slovensku koncem roka dosáhla 1,3 procenta, v listopadu činila jedno procento. Proti předchozímu měsíci ceny v prosinci stouply o 0,2 procenta. Harmonizované indexy spotřebitelských cen se sestavují proto, aby bylo možné porovnat inflaci v jednotlivých zemích EU. Slouží rovněž k posouzení plnění inflačního kritéria pro vstup do eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK