Akcie na pražské burze ve druhém letošním týdnu klesly o 0,1 pct

14.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Akcie na pražské burze ve druhém letošním týdnu nepatrně klesly, index PX ubral 0,09 procenta na 1242,2 bodu. Nejvíce posilujícím titulem týdne byly akcie AAA Auto, naopak nejvíce oslabovaly akcie mediální společnosti CME. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Druhý lednový týden byl ve znamení vyčkávání. Nakonec aukce portugalských, španělských a italských dluhopisů dopadly dobře a také začátek výsledkové sezony se nesl v duchu pozitivních překvapení. I díky tomu akciové trhy globálně navázaly na předchozí týden a pokračovaly v pozvolném růstu," uvedl analytik Atlantik FT Petr Sklenář. Na pražské burze podle něj částečně převážilo vybírání zisků a index PX stagnoval.

Největší růst na pražské burze zaznamenaly akcie společnosti AAA Auto, které za týden posílily o 4,2 procenta na 23,20 Kč. Jedinou zprávou bylo oznámení, že většinový vlastník firmy Anthony Denny koupil v minulém roce 2,4 procenta akcií společnosti a jeho podíl vzrostl na 76,4 procenta. Ovšem trh tuto zprávu přešel bez větší reakce, podotkl Sklenář.

Dobré výsledky si také připsala Komerční banka, která posílila o 3,6 procenta na 4500 Kč, když akcie pouze korigovala pokles z předchozího týdne.

Naopak nejvýraznější pokles zaznamenaly akcie mediální skupiny CETV, které propadly o 8,7 procenta na 835 Kč. Za pohybem nestála žádná zpráva a vedle negativní nálady na akcii mělo vliv mezitýdenní posílení koruny k dolaru o více jak 4,2 procenta. Výraznější ztráty postihly také akcie KIT Digital, jež přišly o 6,7 procenta 291 Kč. I zde se částečně projevilo posílení koruny.

Příští týden bude ve znamení plného rozjedu výsledkové sezony. "Akcie pokračují nadále v růstu bez výraznější korekce, ovšem trh se posouvá do bodu, že pokud nepřijde velmi silný impulz ze strany reportovaných výsledků, případné vybírání zisků nemusí být příští týden překvapením," odhadl Sklenář.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK