Akcie v USA v polovině dne díky firemním výsledkům mírně rostly

14.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. ledna (ČTK) - Americké akcie v polovině dnešního obchodování mírně rostly. Sílu jim dávaly další příznivé firemní zprávy, smíšeně na investory naopak působily zprávy z domácí ekonomiky.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) posílil o 0,2 procenta na 11.752 bodů. Index širšího trhu S&P 500 stoupl o 0,3 procenta a je na cestě k sedmému týdnu zisků, což by bylo poprvé od května 2007. Souhrnný index trhu Nasdaq získal 0,3 procenta na 2743 bodů.

Banka JPMorgan & Chase vykázala v posledním čtvrtletí větší zisk, než se čekalo, musela však kvůli hypoteční krizi odvést do rezerv dalších 1,5 miliardy dolarů. Jednoznačně příznivé naopak byly výsledky Intelu i jeho optimistický výhled do budoucna. Vyhlídky na dobré firemní zisky v posledních dnech táhnou americké akcie vzhůru.

Údaje z ekonomiky trh naopak spíše oslabovaly. Maloobchodní tržby v USA v prosinci rostly méně, než se odhadovalo, za celý rok však zaznamenaly nejvyšší přírůstek za více než deset let. Inflace spotřebitelských cen kvůli zdražení benzinu vzrostla v prosinci nejvýše za rok a půl, i když jádrová inflace je stále velmi nízká. Růst cen benzinu počátkem ledna nečekaně podkopal spotřebitelskou důvěru Američanů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK