Ceny ropy smíšené, Brent před vypršením nad 99 dolary Upravili jsme, změnili pořadí odstavců a aktualizovali ceny po závěrečném poklesu. --------------------

14.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy se v dnešním obchodování pohybují protisměrně a americká ropa WTI oslabovala pod vlivem dalšího zpřísnění měnové politiky v Číně. Severomořská ropa Brent naopak v končícím únorovém kontraktu vystoupila až nad 99 dolarů za barel, nejvýše za 27 měsíců.

Americká lehká ropa WTI oslabila o více než půl dolaru na 90,85 dolaru za barel a předtím klesla až na 90,10 USD. Cena Brentu se dostala až na 99,14 dolaru za barel, nejvýše od října 2008, a po 17. hodině SEČ byla kolem 98,70 dolaru. Jde však o únorový kontrakt, který vyprší na konci dne, a pohyby v takové situaci bývají technické a bez trvalejšího významu. Brent v březnovém kontraktu se obchodoval mírně pod 98 dolary za barel.

Přirážka Brentu k WTI se vyšplhala nad osm dolarů a byla nejvyšší od února 2009. Brent si od srpna udržuje prémii vůči WTI, což je odrazem jednak nadprůměrných zásob v USA, jednak klesající těžby v severní Evropě a výpadků dodávek těch typů ropy, jejichž ceny se odvozují od Brentu.

Americkou ropu oslabovalo další zvýšení povinných minimálních rezerv čínských bank. Je to za poslední rok již sedmý takový krok a na trhu to vyvolává obavy z toho, že se tím oslabí ekonomický růst a omezí silná čínská poptávka po ropě a dalších komoditách.

Na dnešní ekonomické zprávy z USA ropa příliš nereagovala. Údaje o zvýšení inflace pod tlakem drahého benzinu a nárůstu průmyslové výroby vlivem prosincových mrazů zastínilo rozhodnutí Číny. Určitý vliv na trh měla zpráva, podle níž se na začátku ledna kvůli výraznému růstu cen benzinu nečekaně zhoršila důvěra amerických spotřebitelů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 17:06 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent únor 98,68 98,06 New York - Nymex WTI únor 90,85 91,40

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK