Americké akcie díky firemním ziskům uzavřely týden růstem

15.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. ledna (ČTK) - Americké akcie zakončily týden růstem, protože vyhlídky příznivého vývoje ve firemním sektoru a povzbudivé výsledky banky JPMorgan & Chase převážily nad smíšenými zprávami z domácí ekonomiky. Ukazatel širšího trhu rostl už sedmý týden po sobě, což začíná nutit analytiky a obchodníky k opatrnosti. Na devizovém trhu euro pokračovalo v růstu na měsíční maximum, poté však dosavadní zisky korigovalo.

Dow Jonesův index uzavřel obchodování růstem o 0,47 procenta na 11.787,38 bodu. Index širšího trhu S&P 500 stoupl o 0,74 procenta a poprvé od května 2007 vykázal sedmitýdenní nepřerušený růst. Souhrnný index trhu Nasdaq získal 0,73 procenta a skončil na 2755,3 bodu.

Analytici v dalších dnech čekají na trhu spíše korekční pokles než další růst. Pokud by trh rostl dál, hrozilo by podle nich vzhledem k dlouhému vzestupu S&P přehřátí.

Růst dnes vedly akcie bankovního sektoru, které využily příznivých výsledků JPMorgan & Chase. Právě akcie bank podle analytiků už nejvíce narážejí na strop dosavadního růstu. Technologický sektor podpořily silné výsledky Intelu i jeho optimistický výhled do budoucna. Vyhlídky na dobré firemní zisky táhnou americké akcie vzhůru od počátku roku.

Údaje z ekonomiky trh zpočátku spíše oslabovaly. Maloobchodní tržby v USA v prosinci rostly méně, než se odhadoval a inflace spotřebitelských cen kvůli zdražení benzinu vzrostla v prosinci nejvýše za rok a půl. Růst cen benzinu počátkem ledna nečekaně podkopal spotřebitelskou důvěru Američanů.

Na devizovém trhu euro dál rostlo, i když z denních maxim sestoupilo zpět. Tento týden vůči dolaru posílilo o 3,6 procenta, nejvýrazněji za jeden a půl roku, a podle analytiků lze očekávat další nárůst. Obavy z dluhové krize eurozóny zklidnila řada úspěšných aukcí vládních dluhopisů v potenciálně ohrožených zemích eurozóny.

Euro vystoupilo až na měsíční maximum 1,3458 USD, po zprávě o nečekaném zhoršení spotřebitelské důvěry v USA však oslabilo k 1,3350 USD. Dolar k jenu mírně klesl na 82,75 JPY pod vlivem slabších údajů o maloobchodních tržbách v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK