Írán nevidí v ropě za 100 USD riziko,nikdo v OPEC o zákrok nežádá

16.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Teherán 16. ledna (ČTK) - Írán spolu s Venezuelou a Libyí nevidí v nynější cenách ropy, které se blíží 100 dolarům na barel, žádný důvod k obavám. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) těžbu zvyšovat nemusí a žádný z členů o to ani nežádá, řekl dnes íránský ministr ropného průmyslu Masúd Mír Kázemí. Všechny tři země jsou v OPEC takzvanými "jestřáby", kteří prosazují co nejvyšší ceny a na rozdíl od umírněných zemí Arabského poloostrova neberou ohledy na zájmy spotřebitelů.

Ministr dodal, že někteří členové ropného kartelu nevidí potřebu zakročit ani v případě, že cena se dostane ke 120 dolarům za barel. "Žádný z členů nepožádal o mimořádné zasedání a myslím si, že žádná taková žádost ještě dlouho nepřijde," řekl Mír Kázemí.

Írán je nyní rotujícím předsedajícím OPEC, který má na starosti koordinaci členských zemí s vídeňským sekretariátem organizace. Členské země na schůzce minulý měsíc rozhodly, že příští zasedání ministrů se uskuteční až v červnu.

Venezuelský ropný ministr Rafael Ramírez dnes prohlásil, že 100 dolarů za barel je za ropu "spravedlivá cena". Tento názor vyjádřila i Libye.

K hranici 100 dolarů se na konci týdne po dvou a čtvrt letech opět přiblížila severomořská ropa Brent. Americká ropa WTI je nyní kolem 91 dolarů, což je výrazně nad rozpětím 70 až 80 dolarů, které za přiměřené jak pro producenty, tak i odběratele označuje nejvlivnější člen OPEC, Saúdská Arábie.

Vyjádření z Teheránu, Caracasu a Tripolisu vyvolají u odběratelů otázku, zda budou umírněné arabské země připraveny zakročit proti dalšímu růstu cen zvýšením produkce. Jeden z delegátů ze zemí Arabského poloostrova ve čtvrtek agentuře Reuters řekl, že OPEC uspořádá mimořádné zasedání, pokud cena ropy "překročí 100 dolarů a zůstane tam".

Řada činitelů OPEC označuje dnešní zvýšení ceny za důsledek spekulací, protože ropy je na trhu dostatek. Mnozí analytici však říkají, že ceny rostou vlivem oživování světové poptávky, zejména poptávky mladých tržních ekonomik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK