Japonské akcie po poklesu v Číně ztratily počáteční zisky

17.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. ledna (ČTK) - Japonský akciový trh zahájil týden stagnací a ztratil počáteční zisky dosažené díky příznivým výsledkům americké banky JPMorgan & Chase. Vedle dalšího vybírání zisků z minulého týdne tokijskou burzu ovlivnil pokles čínských akcií, které reagovaly na páteční rozhodnutí Pekingu o dalším zpřísnění měnové politiky.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 3,82 bodu, to znamená o 0,04 procenta, na 10.502,86 bodu. Minulý týden index vystoupil na osmiměsíční maximum 10.620,57 bodu. Širší index Topix dnes ztratil 0,2 procenta.

Tokio ovlivnil propad čínských akcií, v němž index šanghajské burzy ztrácel v první části obchodování více než dvě procenta. Byla to odpověď na to, že čínská centrální banka posedmé za poslední rok zvýšila povinné rezervy, které jí musí odvádět komerční banky. Je to součást přitvrzování čínské měnové politiky, jehož cílem je ochladit ekonomický růst a zastavit zvyšování inflace.

Pozitivní nálada však na trhu zůstává. O ni se zasloužily zejména páteční výsledky JPMorgan, protože vyvolaly naděje na dobré údaje od dalších bank jako Citigroup a Goldman Sachs.

Na asijském devizovém trhu euro mírně sestoupilo z měsíčního maxima k dolaru. Investoři s dalšími nákupy evropské měny čekají na to, zda se vlády eurozóny dohodnou na posílení bezpečnostní sítě pro země ohrožené dluhovou krizí. Minulý týden však byla velká část sázek na pokles eura na trhu ve vlně zpětných nákupů zlikvidována. takže možnosti dalšího růstu eura jsou v nejbližší době omezené, řekli obchodníci agentuře Reuters.

Ke konci tokijského obchodování euro k dolaru kleslo proti pátku o 0,3 procenta na 1,3341 USD a bylo více než cent pod pátečním maximem 1,3458 USD. Minulý měsíc euro díky zmírnění obav z dluhové krize po úspěšných aukcích portugalských a španělských dluhopisů prudce oživilo ze čtyřměsíčního minima 1,2860 USD. Dolar proti japonskému jenu zůstal v Asii beze změny na 82,90 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK