Vývoj české ekonomiky bude podle odborů horší, než předpokládaly

17.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Vývoj české ekonomiky v letošním roce bude podle odborů horší, než odhadovaly loni. Důvodem je například vývoj cen na světových trzích. Na tiskové konferenci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) to řekl její makroekonom Jaroslav Ungermann.

"Současná ekonomika prožívá deflační situaci, ceny spíše klesají, nepříznivě se vyvíjejí směnné relace českého zahraničního obchodu," řekl Ungermann. Za této situace česká ekonomika podle něj ztrácí.

Pokud jde například o inflaci, je podle něj nutné vyhodnotit vývoj cen na světových trzích. "Dnes je index světových cen surovin vyšší než v roce 2008," poznamenal Ungermann.

Podle predikcí, které odbory zveřejnily loni, by se měl hrubý domácí produkt letos zvýšit o půl procenta. Důvodem nízkého tempa má být především snižování spotřeby. Inflace by podle ekonomických expertů ČMKOS měla činit 2,5 procenta. Míra nezaměstnanosti by měla přesáhnout deset procent.

Odbory dnes také zveřejnily, která témata budou podle nich letos klíčová. Jde například o zdravotnickou reformu, důchodovou reformu či reformu zákoníku práce, které letos připravuje vláda. Za tím účelem se uskuteční 19. února na brněnském výstavišti celostátní shromáždění zástupců odborových organizací, kde se odbory poradí o svém dalším postupu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK