Někdejší největší tuzemský výrobce oděvů OP je rok v insolvenci

17.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 17. ledna (ČTK) - Někdejší největší tuzemská oděvní firma, prostějovský Oděvní podnik (OP), je již rok v insolvenci. Podle informací v insolvenčním rejstříku své pohledávky vůči OP nárokuje 555 věřitelů. Celkem žádají 2,15 miliardy korun. OP už loni koncem srpna ukončil sériovou výrobu. Poslední funkční částí podniku je výroba na míru. V závěru loňského roku OP zaměstnával asi 450 lidí. V dobách, kdy podnik provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10.000 lidí.

Oděvní podnik byl od května loňského roku v konkurzu. Rozhodnutí o přeměně reorganizace na konkurz ale v prosinci zatím nepravomocně zrušil brněnský krajský soud, a to z podnětu žaloby největšího věřitele OP, České spořitelny (ČS). Insolvenční řízení se tak vrátilo do fáze reorganizace. Proti zrušení konkurzu se však odvolal druhý největší věřitel OP, společnost Pyrghos Lefkos.

Kvůli rozhodnutí brněnského krajského soudu se zastavil prodej majetku Oděvního podniku, z něhož by měly být hrazeny nároky věřitelů. Další odklad přitom zřejmě znamená, že hodnota majetku OP bude dále klesat. Ještě loni v lednu měl podnik podle odhadu znalecké firmy cenu asi 1,17 miliardy korun, nyní to může být o stovky milionů méně.

Verdikt soudu také vyvolal nejistotu mezi zbývajícími zaměstnanci OP. "Samozřejmě, že tu jsou obavy, jak se celá situace bude vyvíjet dál," řekla dnes ČTK předsedkyně podnikového výboru odborového svazu OP Helena Vyroubalová. Podle informací prostějovského úřadu práce se od loňského ledna přišlo zaevidovat do jeho evidence zhruba 370 bývalých pracovníků OP. "V regionu samozřejmě menší soukromé oděvní firmy fungují. Uplatnitelnost šiček či krejčových na trhu práce je však malá," uvedla Libuše Vrlíková z prostějovského úřadu práce.

Kauzou Oděvního podniku se zabývalo hned několik soudů. Kromě brněnského krajského ji řešil z podnětu odvolání a stížností zejména České spořitelny také olomoucký vrchní soud a Ústavní soud.

U Ústavního soudu spořitelna a firma Reico Investment Alfa uspěly se stížností na soudce brněnského krajského soudu Jana Kozáka, který má od počátku kauzu OP na starosti. Soudce podle Ústavního soudu nedostatečně odůvodnil to, že ČS a OP spolu tvořily koncern, kvůli čemuž spořitelně neumožnil loni v dubnu hlasovat včetně hlasování o odvolání soudem dosazeného insolvenčního správce Jaroslava Svobody.

Podle informací regionálního tisku Kozák dospěl k závěru, že OP a spořitelna tvoří koncern mimo jiné proto, že k spoluvlastníkům OP patří prostřednictvím společnosti Casual Friday Roman Hanus, jehož otec Rudolf Hanus několik let působil ve vrcholném managementu spořitelny.

ČS také podala loni v březnu námitku podjatosti Kozáka, s ní však u olomouckého vrchního soudu neuspěla. V prosinci pak učinila další návrh na jeho vyloučení z insolvenčního řízení OP. Zároveň s tím požádala, aby o této námitce nerozhodoval stejný senát vrchního soudu jako v prvním případě.

Námitku podjatosti Kozáka v minulosti neúspěšně podal i věřitel Martin Adamík v souvislosti s postupem soudce při zadávání podmínek výběrového řízení na forenzního auditora OP. Výběrové řízení na zpracování auditu, který prověřil jednání vedení firmy v posledních pěti letech před zahájením insolvenčního řízení, vyhlásil se souhlasem Kozáka insolvenční správce podniku. V soutěži zvítězila společnost A&CE Audit.

Kvůli výsledkům auditu zřejmě budou čelit desítkám žalob zástupci dřívějšího vedení i managementu OP Právníci v nich hodlají napadnout například nevýhodné prodeje zboží, ale i vyplácení odměn. Cílem žalob je získat zpět peníze pro věřitele.

orv jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK