O posílení záchranného fondu eurozóna asi dnes nerozhodne

17.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. ledna (zpravodaj ČTK) - Eurozóna dnes na jednání ministrů financí o posílení záchranného fondu na pomoc zemím v potížích (EFSF) zřejmě nerozhodne. Ukazují na to prohlášení ministrů financí při jejich příjezdu na zasedání.

Po posílení reálné úvěrové kapacity fondu a rozšíření jeho aktivit volá Evropská komise. Z Německa, což je klíčový hráč eurozóny, ale zaznívá, že Berlín je proti navyšování prostředků fondu. Je ale připraven k diskuzím o tom, jak docílit toho, aby bylo opravdu k dispozici 440 miliard eur, které by měl fond mít.

Záchranný balík nyní v zárukách od států eurozóny disponuje touto sumou, avšak reálně může být na základě těchto záruk nyní půjčeno jen 250 miliard eur, zbytek slouží jako rezerva k zajištění výhodného ratingu.

"Dneska neučiníme žádné rozhodnutí," podotkl šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker.

Předseda Evropské komise José Barroso minulý týden volal po tom, aby se eurozóna na posílení úvěrových kapacit fondu a rozšíření jeho aktivit dohodla do či na summitu, který se uskuteční na počátku února. Do té doby už zatím není žádná další schůzka ministrů financí eurozóny plánována.

"Musíme zvážit, jak můžeme zlepšit efektivnost systému, a to je možné různými opatřeními. Musíme o nich jednat. Nevidím žádný akutní potřebu navyšovat," řekl dnes rakouský ministr Josef Pröll.

Mezi komisí a Německem navíc poněkud zhoustla atmosféra, když německý ministr Wolfgang Schäuble v německé rozhlasové stanici Deutschlandfunk dnes prohlásil, že Barroso voláním po posílení fondu komplikuje situaci. "Tyto izolované návrhy situaci neulehčují, nýbrž ji komplikují," řekl.

Z tohoto fondu zatím jako jediné peníze čerpalo Irsko. Už předtím ale musela eurozóna a partneři přispěchat na pomoc i Řecku. Nyní se spekuluje o tom, že v potížích kvůli dluhové krizi jsou i další země. Nejčastěji se v této souvislosti hovoří o Portugalsku.

"Není třeba v tuto chvíli nějaké naléhavě rozhodnutí," řekl Schäuble při příjezdu. "Nemyslím si, že dnes učiníme nějaké rozhodnutí," dodal.

Z eurozóny se ozývají také hlasy volající po pokračování nutných reforem. "Ekonomické reformy a fiskální konsolidace by měly pokračovat. Trhy od nás chtějí, v krátkém i v dlouhém horizontu, odpovědi, aby se ujistilo, že dluhové úrovně v eurozóně jsou udržitelné," uvedl dnes nizozemský ministr Jan Kees de Jager, podle něhož se ministři zamyslí nad tím, zda potřebuje navýšení.

"Jsme příznivci toho, aby (EFSF) měl maximální možnou flexibilitu," řekla španělská ministryně financí Elena Salgadová, podle níž jde o to využít veškeré kapacity, které jsou k dispozici, tedy oněch 440 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK