Goldman Sachs nabídne akcie Facebooku jen investorům mimo USA

17.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. ledna (ČTK) - Americká investiční banka Goldman Sachs nabídne akcie Facebooku jen investorům mimo Spojené státy. Podle agentury Reuters to banka zdůvodňuje abnormální publicitou, která celý proces nabídky akcií v USA provází, jde ale prý o její vlastní rozhodnutí a nikdo je nevyžadoval. Akcie Facebooku budou nabízeny pouze bohatým investorům, drobní investoři nebudou mít možnost si je koupit.

"Z důvodu intenzivního mediálního krytí se Goldman Sachs rozhodl akcie dál nabízet pouze investorům mimo USA," uvedla banka. O svém rozhodnutí už podle listu The Wall Street Journal začala v neděli informovat klienty v Asii, během dneška pak i v Evropě a v USA.

Banka začala v prvním lednovém týdnu klientům rozesílat dokumenty, v němž popisuje vyhlídky firmy a informuje o jejím hospodaření. Banka mimo jiné uvedla, že Facebook vytváří zisky rychleji, než se čekalo, a má velký potenciál pro investory. To je i hlavní důvod, proč mají investoři o akcie firmy tak velký zájem.

Reuters už dříve s odkazem na zdroj z řad klientů Goldman Sachs uvedl, že Facebook vytvořil za prvních devět měsíců loňského roku čistý zisk 355 milionů dolarů (asi 6,5 miliardy Kč), což byla více než čtvrtina celkových výnosů. Ty dosáhly 1,2 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK