FT: Čína půjčuje rozvojovým zemím víc peněz než Světová banka

18.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 18. ledna (ČTK) - Čína za poslední dva roky půjčila rozvojovým zemím více peněz než Světová banka (SB). Píše to dnes list Financial Times. Čína se podle listu snaží půjčováním peněz posílit svůj světový vliv a zajistit si přístup k přírodním zdrojům.

Čínské banky China Development Bank a China Export-Import Bank půjčily v letech 2009 a 2010 vládám rozvojových zemí a firmám v těchto zemích 110 miliard USD (zhruba dva biliony Kč). SB od poloviny roku 2008 do poloviny roku 2010 slíbila půjčky v objemu 100,3 miliardy USD.

Peking často poskytl úvěry zemím bohatým na nerostné suroviny výměnou za dodávky. Na půjčkách výměnou za dodávky ropy se dohodl mimo jiné s Ruskem, Venezuelou nebo Brazílií. Čína rovněž půjčila peníze na infrastrukturní projekty v Ghaně a Argentině.

Čína nabízí u úvěrů podporovaných vládou výhodnější podmínky než SB. Ta proto musela začít hledat způsoby spolupráce s Čínou, aby si nekonkurovaly, píše list.

Čína má rekordní devizové rezervy, které na konci loňského roku činily 2,85 bilionu USD. Údaje FT získal z veřejných oznámení bank, dlužníků a čínské vlády.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK