Důvěra investorů v Německou ekonomiku výrazně vzrostla

18.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mannheim 18. ledna (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v lednu dále výrazně zlepšila a je nejvýše od loňského července. Pomohlo očekávání, že silný vývoz strojů vytvoří v letošním roce nová pracovní místa a podpoří investice, což dále přispěje k hospodářskému růstu. Ekonomický institut ZEW dnes oznámil, že jeho index nálady investorů a analytiků pro Německo stoupl na 15,4 bodu z prosincových 4,3 bodu.

Výsledky překonaly dohady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zvýšení indexu jen na 6,8 bodu. Dílčí index hodnocení současných ekonomických podmínek se zlepšil na 82,8 bodu z 82,6 v předchozím měsíci. Zde však analytici čekali zvýšení až na 83,8 bodu.

Index ZEW ukazuje ekonomická očekávání pro příštích zhruba šest měsíců. Růst zaznamenal index již třetí měsíc za sebou. ZEW hodnotu indexu vypočetl na základě průzkumu, který v Německu provedl mezi 284 analytiky a investory v době od 3. do 17. ledna, napsaly agentury AP a Reuters.

Německá ekonomika loni stoupla o 3,6 procenta. To představuje její nejprudší nárůst od roku 1991. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. Předloni se německý HDP propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK