Čína po čtyřech měsících omezila nákupy amerických dluhopisů

18.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. ledna (ČTK) - Čína během listopadu poprvé po čtyřech měsících snížila objem amerických dluhopisů. Oznámilo to dnes americké ministerstvo financí. Čína amerických dluhopisů tradičně nakupuje nejvíce a média této otázce zpravidla věnují i značnou pozornost. Zpráva o snížení objemu těchto cenných papírů ve vlastnictví Číny se přitom objevuje těsně před příjezdem čínského prezidenta do Washingtonu.

Ministerská statistika ukázala, že Čína držela na konci listopadu dluhopisy americké vlády v objemu 895,6 miliardy dolarů (asi 16,3 bilionu Kč), což byl proti říjnu pokles o 1,2 procenta. Úřad statistiku zveřejnil v rámci pravidelné měsíční zprávy o přílivu kapitálu.

Celkově ale zahraniční subjekty držely americké dluhopisy v objemu 4,35 bilionu dolarů (asi 79 bilionů Kč), což byl proti předchozímu měsíci nárůst o 0,9 procenta. To znamená, že ostatní země mají nadále o americké dluhopisy zájem, a to i v situaci, kdy roční rozpočtový deficit americké vlády přesahuje bilion dolarů.

Z celkového objemu dluhopisů ve vlastnictví zahraničních subjektů zhruba 2,82 bilionu dolarů (asi 51,2 bilionu Kč) připadá na zahraniční vlády a zahraniční centrální banky. To jsou asi dvě třetiny z celku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK