Euro výrazně posílilo díky příznivým údajům o německé ekonomice

18.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. ledna (ČTK) - Euro dnes výrazně posílilo vůči americkému dolaru díky příznivým údajům o německé ekonomice. Dolar tak klesl až na osmitýdenní minimum vůči koši měn. Podle agentury Reuters se očekává další růst jednotné evropské měny, protože vyhlídky na vyšší úrokové sazby kompenzují obavy ohledně dluhových problémů v eurozóně.

Kolem 16:00 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 1,2 procenta na 1,3448 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti dalších předních měn, se propadl až na 78,686 bodu, nejníže za osm týdnů, napsala agentura Reuters.

"Výhled pro euro je čím dál optimističtější," uvedla analytička Camilla Suttonová ze společnosti Scotia Capital. "Naším základním názorem je, že euro se v tomto čtvrtletí stabilizuje a smaže část ztrát, které utrpělo loni na podzim," dodala.

Ekonomický institut ZEW dnes oznámil, že jeho index nálady investorů a analytiků pro Německo v lednu stoupl na 15,4 bodu z prosincových 4,3 bodu. Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku, která je největší v eurozóně, se tak dostala na nejvyšší úroveň od loňského července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK