Starší krajské projekty dotované z EU mají naději na účast státu

18.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Vláda zvažuje, že obnoví spolufinancování projektů dotovaných z evropských fondů v regionálních operačních programech a v programech Prahy. Účast státu na spolufinancování by se však týkala jen projektů schválených do září 2010. Ministři budou jednat o návrhu ve středu, sdělilo dnes ČTK ministerstvo pro místní rozvoj. Evropské fondy financují nejvíce 85 procent nákladů na projekt, zbytek musí doplatit státní a veřejné rozpočty.

Kabinet už loni v srpnu rozhodl, že kvůli úsporným opatřením spolufinancování regionálních a pražských programů zruší. Kraje proti tomu tehdy ostře protestovaly. V září potom ministři rozhodli, že s výjimkou projektů krajů a Prahy do té doby rozpracované projekty peníze ze státní pokladny dostanou.

"Chceme, aby spolufinancování státního rozpočtu pokračovalo u projektů schválených do loňského září, bez ohledu na to, zda se jedná o krajské projekty či projekty pražských programů, a úsporná opatření se tak týkala až nových projektů, které mohou být připraveny již s ohledem na ně," uvedl dnes ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

V současném programovém období 2007 až 2013 dostali tuzemští příjemci z Bruselu podle posledních zveřejněných údajů MMR už celkem 186,4 miliardy korun. To je přibližně 24 procent částky, kterou má Česko v Bruselu k dispozici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK