Vláda projedná koncepci Lesů ČR, ekologové budou demonstrovat

19.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. ledna (ČTK) - Koncepci další hospodářské politiky Lesů ČR má dnes na programu vláda. Materiál nazývaný ministerstvem zemědělství Dřevěná kniha ale dlouhodobě kritizují dřevozpracovatelé, soukromí vlastníci lesů i ekologové. Ekologičtí aktivisté z Hnutí Duha hodlají na protest proti "tunelování lesů", které má podle nich nový systém tendrů způsobit, ve středu ráno demonstrovat před úřadem vlády.

Vláda bude také jednat o státním dluhopisovém programu na úhradu části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu na rok 2011. Na stůl ministři dostanou i novelu zákona o vinohradnictví a vinařství, která má například zjednodušit vinařům administrativu či posílit ochranu proti falšování vína.

Kabinet se asi postaví proti senátnímu návrhu, podle něhož by obce a kraje by dostávaly podíl z daní, které odvádějí jaderné a tepelné elektrárny na jejich území. Proti novele se postavila především ministerstva průmyslu a obchodu i financí, podle nichž je návrh nesystémový.

Naopak senátní návrh na zavedení lhůty do konce roku 2012 pro vyjasnění vlastnictví k půdě v restitučních sporech vláda asi podpoří. Lhůta je určena lidem, jimž pozemkový úřad neuznal v restitučním řízení jejich vlastnický nárok k půdě.

Na dnešním obsáhlém programu jednání vlády je i návrh rozhodnutí o privatizaci části majetku státního podniku Správa Letiště Praha.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK