Američtí regulátoři schválili spojení firem Comcast a NBC

19.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. ledna (ČTK) - Americké regulační úřady v noci na dnešek schválily plánované převzetí televizní a filmové společností NBC Universal provozovatelem kabelové televize Comcast. Spojení podniků by tak mohlo být dokončeno již během příštích dvou týdnů. Fúze vytvoří mediální mocnost, která bude kontrolovat nejen výrobu filmů a televizních pořadů, ale také způsob jejich distribuce do amerických domácností, napsala agentura Reuters.

Comcast, který je největším provozovatelem kabelové televize v USA, se již koncem roku 2009 dohodl, že koupí většinový podíl v NBC od průmyslového konglomerátu General Electric za 13,75 miliardy dolarů (téměř 250 miliard Kč). Sloučená skupina bude kromě kabelových sítí a filmových a televizních studií zahrnovat rovněž zábavní parky.

Transakce získala souhlas amerického ministerstva spravedlnosti i Federální komise pro komunikace (FCC). Comcast, který je rovněž největším poskytovatelem širokopásmového připojení k internetu v USA, se nicméně musí vzdát kontroly nad webovými stránkami Hulu, jejichž spoluvlastníky jsou firmy News Corp, Walt Disney a NBC Universal.

Úřady si v rámci schválení transakce stanovily také některé další podmínky. "Schválili jsme silné a poctivé podmínky fúze, abychom zajistili, že tato transakce poslouží veřejnému zájmu," uvedl předseda FCC Julius Genachowski. Představitelé Comcastu upozornili, že regulační podmínky nebudou mít žádný vliv na finanční prognózy podniku.

Někteří kritici fúze vyjádřili své zklamání ohledně rozhodnutí úřadů. "Schválením této fúze poskytla FCC jednomu mediálnímu konglomerátu neslýchanou kontrolu na tokem informací v Americe," uvedl demokratický senátor Al Franken. "Nakonec to bude znamenat vyšší účty za kabelovou televizi a internet, méně nezávislých hlasů v médiích a menší možnost výběru pro všechny americké spotřebitele," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK