MZe:Kontroly zatím nezjistily zvýšený obsah dioxinu v potravinách

19.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. ledna (ČTK) - Dosavadní kontroly nezjistily na českém trhu výskyt potravin se zvýšeným obsahem rakovinotvorných dioxinů, informovalo dnes ministerstvo zemědělství (MZe). Kontroly prováděné kvůli dioxinům v německých krmivech a potravinách dál pokračují. Podle ministra Ivana Fuksy by se lidé přesto měli více zajímat o původ potravin v obchodech a preferovat domácí výrobky.

"Podle průběžných výsledků pokračujících kontrol nebyly do dnešního dne zjištěny v České republice žádné potraviny s nadlimitním obsahem dioxinů. Spotřebitelé by se navíc měli zajímat o původ potravin v obchodech, které je každý prodejce povinen evidovat a má být schopen doložit, a měli by se soustřeďovat na domácí produkty," uvedl Fuksa.

Státní veterinární správa (SVS) prověřuje kolem tří desítek vzorků potravin. Všechny vzorky vepřového, kuřecího, krůtího i vajec, u kterých jsou k dnešnímu dni ukončeny výsledky rozborů, jsou podle ministerstva v pořádku. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ukončila šetření u více než poloviny z 25 vzorků různých potravin odebraných převážně ve velkých obchodních řetězcích. Dosavadní výsledky jsou také negativní. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) zatím nedokončil laboratorní vyšetření vzorků od výrobců krmných tuků a chovatelů dobytka v příhraničí. Zvýšený výskyt dioxinů v krmivech na českém území nebyl zjištěn v posledních třech letech.

Českým veterinářům se podařilo najít a pozastavit prodej zhruba pětiny z celkem 4500 kilogramů vepřového masa, které bylo na přelomu loňského a letošního roku dovezeno z Německa do Česka a mohlo obsahovat rakovinotvorný dioxin. Maso pocházelo z německé farmy používající krmivo s obsahem dioxinů. Polovina směřovala zejména do stravovacích zařízení ve Středočeském kraji. Z této zásilky veterináři našli a pozastavili prodej 145 kilogramů masa. V Ústeckém kraji se podařilo dohledat asi polovinu dodávky, tedy 820 kilogramů vepřového masa. Veterináři odebrali ze zásilky vzorky masa. Výsledek testů má být znám ve čtvrtek nebo pátek.

Aféra kolem zvýšeného výskytu dioxinu vypukla v Německu na přelomu roku. Ukázalo se, že výrobce krmných tuků ze severu země používal k jejich produkci látky určené výhradně k technickým účelům, například výrobě papíru. Na trh dodal až 3000 tun dioxinem kontaminovaného tuku, který mohl zamořit až 150.000 krmiva pro hospodářská zvířata.

Spolkové ministerstvo zemědělství o víkendu oznámilo, že objevilo dalšího výrobce krmiv, který je podezřelý, že v jeho produktech se nachází jedovatý rakovinotvorný dioxin. Dodatečně bylo proto uzavřeno dalších 934 podniků ve spolkové zemi Dolní Sasko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK