Soud poslal Starorolský porcelán do insolvenčního řízení

19.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 19. ledna (ČTK) - Starorolský porcelán Moritz Zdekauer Karlovy Vary je v insolvenčním řízení. Rozhodl o tom plzeňský krajský soud, který to dnes zveřejnil v insolvenčním rejstříku. Návrh na insolvenci podalo vedení společnosti. Závazky společnosti vůči všem věřitelům přesáhly 52,3 milionu. Zaměstnancům dluží firma minimálně čtyři miliony korun.

Soud přitom v pondělí insolvenční návrh odmítl, protože z něj údajně jasně nevyplývalo, zda se dlužník nachází v úpadku ve formě předlužení, či v platební neschopnosti. Podle soudu porcelánka v návrhu uvedla, že se nachází v úpadku, neuvedla však formu úpadku, která u ní nastala. "Z dlužníkových tvrzení nelze spolehlivě učinit závěr o jeho úpadku," uvedl v rozhodnutí soud.

Porcelánka v návrhu na insolvenci navrhla i reorganizaci firmy. Projekt počítá se zachováním produkce porcelánu, mimo jiné i za cenu redukce počtu zaměstnanců. Ze současných 196 lidí by jich v případě, že bude plán schválen, přišlo o práci přibližně 16 procent.

Současná porcelánka by měla nadále zaměstnávat 53 lidí, což má podle návrhu výrazně snížit nákladovost. Dalších 94 dělníků a 17 techniků, vesměs původních zaměstnanců, má poté přejít do firmy Kerapo Salvap a její dceřiné společnosti Bohemia Porcelán Moritz Zdekauer 1810.

Porcelánka v roce 2009 vykázala ztrátu 64,7 milionu korun. Meziročně se tak prohloubila téměř o 46 milionů Kč. V roce 2009 klesly celkové tržby za porcelán meziročně o 21 procent na 128,1 milionu korun. Krize se dotkla i zaměstnanosti a koncem roku 2009 pracovalo ve firmě 192 lidí, o 99 méně než rok předtím. Loňské údaje firma zatím nezveřejnila.

ktp jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK