Obrat Primy loni zůstal na úrovni roku 2009

19.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. ledna (ČTK) - Televize Prima v loňském roce měla obrat na podobné úrovni jako v roce 2009, tedy zhruba 2,4 miliardy korun. ČTK to v rozhovoru řekl generální ředitel TV Prima Marek Singer. Srovnatelný by podle něj měl být i provozní zisk. Ten předloni podle údajů společnosti MTG, která je spoluvlastníkem televize, činil přibližně 185 milionů korun.

"Odhadem jsme dopadli nad plánovaná očekávání," řekl Singer. Obrat by podle něj měl zopakovat předloňskou úroveň. "Ziskovost bude také srovnatelná," řekl Singer. Tento výsledek podle něj znamená, že se podíl TV Prima na trhu zvýšil.

Televizi by se tak podařilo zastavit pokles z předloňského roku, kdy se kvůli celkovému propadu na trhu s reklamou tržby televize snížily o 11 procent na 928 milionů švédských korun (zhruba 2,4 miliardy Kč).

Ještě v polovině loňského roku to přitom vypadalo, že propad bude pokračovat. Spoluvlastník televize, švédská společnost Modern Times Group (MTG), tehdy hlásil, že tržby Primy meziročně klesly o pět procent. Ztrátu se však podařilo dohnat. "Vysvětlujeme si to tím, že se nám podařilo díky úspěšnému podzimnímu programovému schématu přitáhnout více peněz," řekl Singer. Není to tedy podle něj dáno růstem trhu, ale spíše změnou poměrů ve výdajích zadavatelů.

V loňském roce byla přitom Prima nucena přikročit k omezení fixních nákladů i investic. "Ale co se týká speciálně druhé poloviny roku, tak do programu šlo více peněz než rok předtím," uvedl Singer.

Pro letošní rok plánuje TV Prima nárůst obratu v řádech jednotek procent. Ovšem i za cenu omezování především fixních nákladů. "Není pochyb o tom, že se trh a celý mediální průmysl nebude vracet rychlými kroky do situace roku 2007 a 2008," řekl Singer. Televize se tedy podle něj musí naučit s tím, že musí hledat úspory. "Šetřit budeme tam, kde to nebude kontraproduktivní," dodal Singer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK