SZPI si kvůli dioxinové aféře stěžuje u Evropské komise

19.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 19. ledna (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) si stěžuje u Evropské komise na selhání Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva kvůli kauze německého vepřového zasaženého dioxiny. Šéf SZPI Jakub Šebesta dnes zaslal protestní dopis EK, v němž požaduje vysvětlení, proč Česko nebylo varováno o importu potenciálně nakaženého vepřového do Česka včas. ČTK o tom dnes informovala Eva Běťáková z tiskového oddělení inspekce.

Šebesta chce po Evropské komisi, aby vysvětlila "bezprecedentní postup", kdy prý z centra celoevropského systému rychlého varování nebyly včas zaslány informace do českého Národního kontaktního místa. To spravuje právě Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

"Ve čtvrtek 13. ledna česká média zveřejnila mimořádně závažnou informaci týkající se importu vepřového masa potenciálně kontaminovaného dioxiny z německé farmy do České republiky. Národnímu kontaktnímu místu byla tato zásadní informace z DG SANCO (Evropské komise) zaslána až následující den dopoledne," uvedla Běťáková. Podle ní nemohly české úřady bez relevantních informací činit žádné efektivní kroky ani informovat veřejnost.

Šebesta v dopise také varoval, že je pověst evropského systému rychlého varování kauzou ohrožena.

Aféra kolem zvýšeného výskytu dioxinu vypukla v Německu na přelomu roku. Ukázalo se, že výrobce krmných tuků ze severu Německa používal k jejich produkci látky určené výhradně k technickým účelům, například výrobě papíru. Na trh dodal až 3000 tun dioxinem kontaminovaného tuku, který mohl zamořit až 150.000 krmiva pro hospodářská zvířata.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK