Ceny ropy po údajích z USA a poklesu akcií dál slábly

19.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes smazaly počáteční zisky a navázaly na úterní pokles. Ropný trh reagoval na slabé údaje z amerického trhu bydlení a oslabil jej i pokles akcií v New Yorku. To převážilo nad počátečním podpůrným vlivem slabého dolaru a srazilo ceny dolů.

Americká lehká ropa (WTI) oslabila po 16. hodině SEČ o více než půl dolaru k 90,80 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent čerpala podporu z pokračujících výpadků těžby v Severním moři, i ona však oslabila o 15 centů na 97,65 USD.

Ropu nejprve podporoval růst eura k dolaru, kurz americké měny však později část ztrát získala zpět. Na trh odpoledne dolehl pokles amerických akcií pod vlivem sníženého zisku banky Goldman Sachs a poklesu zahájené výstavby obytných domů v USA na nejnižší úroveň za poslední rok. Pod tlakem vybírání zisků z předešlého růstu výrazně oslabily i západoevropské akcie.

Dalším oslabujícím faktorem je podle analytiků zmírnění chladného počasí na severní polokouli a zlepšování dodávek po nedávných výpadcích, zejména obnovení provozu na aljašském páteřním ropovodu. "Ceny se nechaly unést a vystřelily vzhůru," řekl analytik londýnské firmy VTB Capital Andrej Krjučenkov. "Každý předpokládal, že se půjde ke 100 dolarům za barel, teď to už to ale tak nevypadá, a i kdyby ano, pak by se to o moc výš nedostalo," dodal.

Náladu na zvyšování cen může ochladit i dohad Mezinárodní agentury pro energii, že Saúdská Arábie a některé další země kartelu OPEC v tichosti zvyšují těžbu, aby zastavily růst cen. Někteří analytici a obchodníci však o tom pochybují a uvádějí, že saúdskoarabská produkce byla v prosinci stabilní.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:24 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent březen 97,65 97,80 New York - Nymex WTI únor 90,83 91,38

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK