Euro díky zmírnění obav z šíření dluhové krize v eurozóně roste

19.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. ledna (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích roste a k dolaru stouplo až na nejvyšší hodnotu za osm týdnu. Evropskou měnu podpořilo zmírnění obav z šíření dluhové krize v eurozóně.

V 17:30 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,8 procenta na 1,3495 USD, když během dne vzrostlo až na 1,3538 USD. K jenu euro posílilo o 0,16 procenta na 110,73 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,65 procenta na 82,05 JPY.

Podle analytiků by euro mohlo díky naději, že evropští politici zabrání krizi, která postihla Řecko a Irsko, pokračovat v růstu i v dalších týdnech. "Na lidi velmi zapůsobilo odhodlání evropských úředníků a očekávají, že se jim úspěšně podaří vyřešit dluhovou krizi," uvedl analytik CitiFX Steven Englander.

Evropskou měnu rovněž podpořily zprávy z Německa. Německá vláda dnes zvýšila odhad růstu tamní ekonomiky na letošní rok na 2,3 procenta, zatímco dosud předpovídala růst o 1,8 procenta. O den dříve institut ZEW uvedl, že důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v lednu dále výrazně zlepšila a je nejvýše od loňského července.

Euro téměř nereagovalo na zprávu německého listu Der Zeit, podle něhož Německo uvažuje o plánu, v rámci kterého by Řecko za určitých okolností mohlo odkoupit vlastní dluh za využití krizového fondu eurozóny. Atény a Berlín však zprávu popřely, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK