Teplické AGC se zotavuje z recese, možná zprovozní i třetí linku

20.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Teplice 20. ledna (ČTK) - Česká část sklářského koncernu AGC by mohla v příštích letech obnovit provoz třetí linky na výrobu plochého skla. V rozhovoru pro ČTK to řekl její ředitel Pavel Šedlbauer. Firma se zotavuje z recese a zbylé dvě linky jsou opět vytížené naplno; o případné obnově třetí rozhodne v příštích měsících. Rekonstrukce starého provozu Float 1 by mohla přinést až 100 pracovních míst.

"Marketingové prognózy ukazují, že je potřeba se zabývat obnovením třetí pece, rozhodneme v horizontu několika měsíců. Nemohu to potvrdit, ale určitá reálná možnost tu je," řekl ČTK Šedlbauer. To by si vyžádalo investici v řádech desítek milionů eur, ale zároveň by to přineslo až stovku pracovních míst.

Za poslední dva roky z firmy odešlo přes 200 lidí, především z administrativy a managementu. Většina šla do předčasného důchodu s vysokým odstupným. I díky tomu firma vloni vyhrála anketu Zaměstnavatel roku. V Teplicích zůstala zachována především výroba. Divize plochého skla má v Česku necelých 1000 zaměstnanců, z toho zhruba 450 v Teplicích.

Na jaře přitom bude odstavená i druhá linka, která je v provozu už 17 let, což je v případě sklářských pecí na hranici možností. Prostá oprava pece vyjde na zhruba 30 milionů eur (asi 730 milionů korun), další úpravy linky by byly ještě o dost dražší. "Po dobu opravy budeme mít výrazný nedostatek skla," připustil Šedlbauer. Každá z pecí vyrábí zhruba 180 tisíc tun skla ročně.

Poslední dva roky byly v AGC hodně turbulentní, firma zrušila i pozici mluvčího. "Rušíme řízení podle států a firmu řídíme podle divizí. Ve státech budeme komunikovat v lokálním jazyce, ale třeba nebudeme uvádět zisk v jednotlivých teritoriích, protože ty se počítají za celou skupinu," řekl Šedlbauer. Před necelými dvěma lety nahradil v čele české části Štěpána Popoviče a zároveň se zařadil mezi nejužší vedení evropského AGC, kde zodpovídá za divizi plochého skla.

V té době docházelo na trhu k největšímu propadu výroby stavebního skla. "Oproti nejlepšímu roku 2008 tehdy klesly prodeje o 20 procent a doteď smazaly zhruba polovinu této ztráty," odhadl Šedlbauer. Před nástupem recese mělo české AGC podle tehdejších zpráv tržby okolo 13 miliard korun ročně a čistý zisk asi 3,5 miliardy, za loňský rok se odhadované tržby pohybovaly okolo 11 miliard Kč.

Výhled už je ale opět optimistický. "V posledních třech čtyřech měsících jsme zaznamenali určité zlepšení na trhu v celé Evropě. Dokonce takové, že je na trhu už i trochu nedostatek skla, co se kvantity týče, protože i naše konkurence řízeně omezila výrobní kapacity," řekl Šedlbauer. Teplická sklárna zásobuje odběratele především ve střední Evropě, na Balkáně a v německy mluvících zemích.

I když se v českém AGC výrazně šetřilo, bude nadále podporovat teplický fotbalový klub. AGC se ovšem nebrání vstupu potenciálního partnera. Podle informací ČTK přispívá AGC jakožto majitel do zhruba sedmdesátimilionového rozpočtu klubu podle potřeby až 50 miliony korun. Fotbalové Teplice jsou ovšem v posledních třech letech finančně prakticky soběstačné, za prodeje hráčů do zahraničí totiž utržily přes 200 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK