Krka má za loňský rok nižší zisk, tržby jí ale vzrostly

20.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lublaň 20. ledna (ČTK) - Zisk slovinské farmaceutické skupiny Krka loni dosáhl 165 milionů eur (asi čtyř miliard Kč), což je proti předchozímu roku pokles asi o pět procent. Tržby se nicméně asi o šest procent zvýšily a dosáhly 1,01 miliardy eur (asi 24,7 miliardy Kč). Prodej na východoevropském trhu firmě vzrostl o 17 procent, v zemích západní Evropy o sedm procent klesl.

Krka je výrobcem takzvaných generických léků, tedy přípravků, na které už se nevztahuje patentová ochrana, a jejich cena tak bývá výrazně nižší. Výsledky, které dnes firma zveřejnila, jsou zatím předběžné. Přesná čísla budou k dispozici 3. března.

Management uvedl, že hospodaření firmy v roce 2009 příznivě ovlivnilo uvolnění rezerv, které si dal podnik stranou kvůli patentovým sporům. Vzhledem k tomu, že Evropský patentový úřad námitky stěžovatelů proti Krce zamítl, firma mohla tyto peníze znovu použít. Nebýt této anomálie, zisk za loňský rok by byl proti roku 2009 vyšší alespoň o deset procent.

Analytiky přesto loňské výsledky nijak nenadchly. Nebyly ale podle nich tak špatné, aby citelněji ovlivnily kurz akcií firmy.

"Výsledky tržeb ve Slovensku a západní Evropě jsou pod našimi odhady, naopak výsledky za východní Evropu naše očekávání splnily," řekl agentuře Reuters analytik Raiffeisen Bank Ervin Kovačević. Prodej léků ve Slovinsku firmě loni klesl o jedno procento, na růstu prodeje ve východní Evropě se podílela hlavně Ukrajina, kde odbyt vzrostl o 65 procent.

Východní Evropa se na celkových tržbách Krky podílí asi z 26 procent. Asi 21 procent připadá na západní Evropu, na Slovinsko asi deset procent a na střední Evropu zhruba 29 procent.

Firma potvrdila výhled na letošní rok, kdy počítá s čistým ziskem zhruba 162 milionů eur při tržbách 1,07 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK