Podnikatelské klima v Německu v lednu nejlepší od sjednocení země

21.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 21. ledna (ČTK) - Nálada mezi německými podnikateli vzrostla tento měsíc díky opětnému zesílení optimistických vyhlídek do budoucna na nejvyšší úroveň od sjednocení Německa v roce 1990. Index podnikatelského klimatu mnichovského ekonomického ústavu Ifo stoupl o 0,5 bodu na 110,3 bodu, sdělil dnes ústav.

Analytici dotázaní agenturou Reuters v průměru čekali, že index zůstane tento měsíc beze změny na 109,9 bodu. Složka hodnocení současných podmínek klesla o 0,1 na 112,8 bodu. Index očekávání se však zvýšil o jeden bod na nový rekord 107,8 bodu.

"Největší sněhové srážky za více než 40 let oslabily jen firemní hodnocení současné situace a nezasáhly optimismus firem," řekl analytik Carsten Brzeski z ING. "Německá ekonomika je prostě příliš silná, než aby oživení v dohledné době vykolejilo. Pestrý vývoz, solidní trh práce a další zlepšení soukromé spotřeby by mělo růst ekonomiky v letošním roce postavit na širokou základnu," dodal.

Zřetelně se zlepšily podmínky ve zpracovatelském průmyslu i ve stále klesajícím stavebnictví, zhoršila se však situace velkoobchodu i maloobchodu. Oddělený index klimatu v sektoru služeb stoupl o tři body na 28 bodů. Údaje Ifo jsou založeny na anketách u zhruba 7000 firem.

Ekonom Ifo Klaus Abberger ke zprávě konstatoval, že němečtí průmysloví výrobci se již plně zotavili z dopadů finanční krize a hospodářské recese a s optimismem hledí na podnikatelské příležitosti v zahraničí. Vůči dopadům dluhové krize v eurozóně jsou výrobci vcelku imunní, řekl Abberger.

Německá vláda tento týden zvýšila odhad růstu největší evropské ekonomiky na letošní rok na 2,3 procenta z dosavadních 1,8 procenta. Loni Německo vykázalo především díky silnému vývozu růst o 3,6 procenta, nejvyšší od sjednocení Německa v roce 1990.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK