Koruna znovu zpevnila pod 18 Kč za dolar, k euru stagnuje

21.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. ledna (ČTK) - Česká měna smazala předchozí ztráty k americkému dolaru a zpevnila znovu pod 18 Kč. Vůči evropské měně stagnuje na čtvrtečním závěru. Podle serveru Patria Online byla koruna krátce před 11:00 k dolaru silnější o 16 haléřů na 17,98 Kč/USD a k euru byla na 24,32 Kč/EUR.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka zůstává koruna vůči euru na stejné hladině jako v posledních dnech. Podotkl, že čtvrteční ztráty kvůli negativní náladě na světových trzích nakonec nebyly nijak velké. Dnes by středoevropské měny podle něj měl podpořit růst na akciových trzích.

Také společná evropská měna se nechala podle Vlka stlačit níž jen přechodně a dnes obnovuje růst. Kurz vůči americkému dolaru se dostává na 1,3550 USD/EUR.

"Euro, zdá se, na čas přestaly tížit obavy z dluhových problémů, spready CDS klesly. Očekávání přísnější čínské měnové politiky už trhům také nepůsobí takové ztráty a čínské akcie v Šanghaji dokázaly růst. Zlepšení vztahu investorů k rizikovým aktivům pak dopoledne podpořil i německý index podnikatelského klimatu Ifo," doplnil Vlk.

Nálada německých podnikatelů vzrostla tento měsíc nejvýše od sjednocení Německa. Index Ifo stoupl nad 110 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK