Ekonomický vývoj vidí nejoptimističtěji lidé v rozvojových zemích

21.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 21. ledna (ČTK) - Obyvatelé rozvojových zemích jsou v názoru na další ekonomický vývoj mnohem optimističtější, než obyvatelé rozvinutých zemí. Z průzkumu agentury Ipsos nejlépe vyšli Brazilci, nejhůře Francouzi.

Ipsos uskutečnil průzkum ve 24 zemích světa. V Brazílii je jasně přesvědčeno o tom, že ekonomika bude v příštích šesti měsících silnější, 78 procent dotazovaných. V Francii pouze čtyři procenta.

Po Brazílii vyjádřili největší důvěru obyvatelé Indie, Saúdské Arábie a Číny. Naopak na konci žebříčku vedle Francie skončili Japonci, Maďaři a Britové. Analytici upozorňují, že výsledky průzkumu přinášejí otázku, jak ochotni budou v těchto zemích lidé utrácet. Výdaje spotřebitelů jsou důležitým pohonem ekonomického růstu.

Z jednotlivých regionů nejlépe dopadla Latinská Amerika (52 procent) a skupina BRIC, tedy Brazílie, Rusko, Indie a Čína (50 procent). Třetí příčka patřila Blízkému východu a Africe (32 procent). Poslední se 16 procenty skončila Evropa.

Z evropských zemí nejlépe dopadlo Německo, jehož ekonomika rostla v loňském roce nejrychleji od znovusjednocení země. Optimisticky však vidí další vývoj ekonomiky pouze 27 procent dotazovaných. Navzdory loňskému oživení z recese výdaje spotřebitelů v Německu zůstávají stále nízké, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK