SVS vyhodnotila zatím 22 vzorků německých potravin,vše v pořádku

21.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. ledna (ČTK) - Státní veterinární správa (SVS) z 31 odebraných vzorků z Německa dovezeného masa a vajec zatím vyhodnotila 22 vzorků a u žádného z nich nezjistila nadlimitní množství dioxinů. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben a dodal, že do konce ledna veterináři odeberou další vzorky masa dováženého do Česka z Německa.

Mluvčí zároveň sdělil, že veterináři v předchozích dnech vrátili zásilku 651 kilogramů chlazeného vepřového boku od německé firmy Tonnies Fleisch. Nebylo to však kvůli obsahu dioxinů, ale kvůli nedostatkům ve značení zboží a nehygienickému balení. S dovozcem bylo podle Dubna navíc zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty. O její výši zatím nebylo rozhodnuto, ale může prý dosáhnout až několika desítek tisíc korun.

Aféra kolem zvýšeného výskytu dioxinu vypukla v Německu na přelomu roku. Ukázalo se, že výrobce krmných tuků ze severu Německa používal k jejich produkci látky určené výhradně k technickým účelům, například výrobě papíru. Na trh dodal až 3000 tun dioxinem kontaminovaného tuku, který mohl zamořit až 150.000 tun krmiva pro hospodářská zvířata. Zvýšené množství rakovinotvorné látky bylo následně odhaleno i ve vepřovém mase.

V důsledku aféry bylo v Německu uzavřeno několik tisíc farem. Spolkové ministerstvo zemědělství o víkendu oznámilo, že objevilo dalšího výrobce krmiv, který je podezřelý, že v jeho produktech se nachází jedovatý rakovinotvorný dioxin. Dodatečně bylo proto uzavřeno dalších 934 podniků ve spolkové zemi Dolní Sasko.

Ve stínu dioxinového skandálu začal dnes v Berlíně i největší zemědělský a potravinářský veletrh na světě Grüne Woche. Ministr zemědělství Ivan Fuksa bude v 17:45 o krmivech kontaminovaných dioxinem jednat s německou ministryní zemědělství Ilse Aignerovou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK