Ropa navzdory slábnoucímu dolaru příliš nezdražuje

21.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. ledna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes zůstaly v blízkosti předchozích závěrečných hodnot a příliš s nimi nepohnul ani klesající dolar, který zpravidla přispívá k růstu cen komodit. Podle analytiků mají na vývoj cen určitý vliv zásoby ropy v amerických skladech, které se za minulý týden zvýšily víc, než se čekalo. Znovu se také zvýšila cenová přirážka u typu Brent.

Kolem 16:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 89,50 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena mírně nižší. Naopak barel severomořské ropy Brent o necelého půl procenta zdražil, a dostal se tak těsně nad 97 dolarů. Cenová přirážka k Brentu se tak znovu rozšířila.

Kurz dolaru dnes vůči euru oslabil na dvouměsíční minimum, k čemuž mimo jiné pomohla lepší nálada mezi německými podnikateli. Ta podle indexu mnichovského institutu Ifo vystoupila nad 110 bodů a je na novém rekordu od znovusjednocení Německa v roce 1990.

"Americká ropa oslabuje kvůli zásobám," poznamenal analytik společnosti CMC Markets Michael Hewson. Vývoj likvidity a zásob je podle něj nyní mnohem transparentnější, což situaci zpřehledňuje a investorům umožňuje zaujmout nové pozice.

Vzhledem k tomu, že ceny komodit se vyjadřují v dolarech, slabší kurz americké měny zlevňuje komodity zájemcům ze zemí, kde se neplatí dolarem. Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši hlavních světových měn, dnes oslabil o dalšího půl procenta.

"Trh s ropou se znovu dívá na to, co dělá dolar, a ten se dostává pod čím dál větší tlak. Prolomil i důležité hranice podpory," řekl analytik ve společnosti GFT David Morrison. Americká ropa ale navzdory slabšímu dolaru tento týden zlevnila skoro o dvě procenta, Brent má sice také ztrátu kolem 1,5 procenta, daří se mu ale udržovat cenovou prémii vůči WTI.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent březen 97,04 96,58 New York - Nymex WTI březen 89,51 89,59

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK