Argentinská ekonomika zrychlila růst na 9,8 procenta

21.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Buenos Aires 21. ledna (ČTK) - Argentinská ekonomika v listopadu zrychlila tempo meziročního růstu na 9,8 procenta, což je výrazně lepší výsledek, než očekávali analytici. Informoval o tom dnes tamní statistický úřad Indec. Druhá největší ekonomika Jižní Ameriky tak vykazuje srovnatelný růst, jakým se nyní může z velkých ekonomik chlubit jen Čína. Rychlý růst jde ale ruku v ruce s vysokou inflací.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že hrubý domácí produkt Argentiny vykáže růst 8,3 procenta. Index ekonomické aktivity se přitom ve srovnání s říjnem zvýšil o 1,6 procenta.

Pro Argentinu je ale stále větším problémem inflace, která podle dřívější zprávy úřadu loni vystoupila na 10,9 procenta. Zrychlila tak růst ze 7,7 procenta, kde byla v roce 2009. Jen za prosinec ceny vzrostly o 0,8 procenta.

Soukromí ekonomové ale upozorňují, že skutečná míra inflace je v Argentině patrně až dvakrát vyšší, než uvádějí oficiální čísla. Analytici i opozice vládu obviňují, že už čtyři roky inflaci z politických důvodů záměrně podhodnocuje. To ale oficiální místa popírají a naopak brání údaje statistického úřadu.

Pro srovnání: čínská ekonomika v loňském roce vzrostla o 10,3 procenta, což jsou také lepší čísla, než čekal trh i sama vláda. Míra inflace koncem roku činila 4,6 procenta, a zpomalila tak z 5,1 procenta, kde byla o měsíc dříve. Ekonomiky, které vykazují silný růst, běžně mívají vyšší inflaci, v Číně je ale problémem hlavně růst cen potravin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK