Fond finanční stability prý navrhl restrukturalizaci dluhu Řecka

23.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Atény 23. ledna (ČTK) - Šéf Evropského fondu finanční stability (EFSF) Klaus Regling navrhl před několika týdny restrukturalizaci řeckého dluhu a jeho plán se setkal s podporou finančních ministrů eurozóny. Píše o tom německý časopis Der Spiegel. Řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu však věří, že Řecku se podaří vyhnout restrukturalizaci díky rozpočtovému přebytku a reformám.

Der Spiegel neuvedl zdroj, od kterého má své informace. Napsal však, že opatření má dobré výhlídky na to, aby se stalo součástí komplexního balíčku pro stabilizaci eurozóny na zasedání Evropské rady, které se uskuteční v březnu.

"Řecko může a vyhne se (restrukturalizaci dluhu)," řekl Papakonstantinu řeckému listu Elefterotypia. Na dotaz jakým způsobem dodal: "Vytvořením a zachováním primárních přebytků pět až šest procent (HDP), zavedením strukturálních reforem, které přinesou reálné tempo růstu vyšší než dvě procenta, a také prodlužením splátky půjčky 110 miliard eur."

Řecko zavádí úsporná opatření a strukturální reformy, které mu předepsaly Evropská unie a Mezinárodní měnový fond výměnou za finanční pomoc 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč). Půjčka zachránila zemi před bankrotem. Řecko tento týden prodala obligace za 650 milionů eur z úrokem 4,1 procenta, tedy ve stejné výši jako v listopadu. Zahraniční investoři koupili 80 procent emise.

Papakonstantinu dodal, že vláda neplánuje zvýšit daň z přidané hodnoty. Podle odhadů vlády by vyšší DPH nepřineslo výraznější růst příjmů rozpočtu. Stát však bude mnohem více bojovat proti daňovým únikům, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK