Japonské akcie zahájily týden růstem, euro mírně oslabilo

24.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. ledna (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden růstem a investoři se zaměřili hlavně na ty emise, které minulý týden nejvíce ztrácely. Zájem byl hlavně o akcie firem z odvětví přírodních zdrojů, zpevňovaly ale rovněž akcie exportních podniků. Na devizových trzích mírně oslabilo euro, které smazalo část vysokých zisků z konce minulého týdne.

Hlavní index Nikkei 225 přidal 70,59 bodu a den uzavřel vyšší o 0,69 procenta na hodnotě 10.345,11 bodu. Posunul se tak k první hranici odporu, která je na zhruba 10.397 bodech. Širší index Topix dnes přidal rovněž 0,7 procenta a uzavřel na 917,18 bodu.

Za poslední tři dny je to první růst, jehož se hlavní index dočkal. V pátek zaznamenal za vysokého objemu největší propad za poslední dva měsíce, protože investoři v obavách z dalších zpřísnění měnové politiky v Číně vybírali zisky.

Na devizových trzích sláblo euro, které se tak vzdalo části vysokých zisků z konce minulého týdne, kdy vůči dolaru vystoupilo na devítitýdenní maximum. Silný růst kurzu eura se podle analytiků zpomalí, zcela ustat by ale neměl.

Záznamy americké Komise pro obchodování termínových kontraktů na komodity (CFTC) v pátek ukázaly, že spekulanti měli začátkem minulého týdne poprvé po dvou měsících otevřeny takzvané dlouhé pozice na euro. To znamená, že počítají s růstem kurzu jednotné evropské měny. Až dosud kvůli dluhovým problémům v eurozóně sázeli na pokles eura.

"Když spekulanti mění pozice, většinou je nějaký čas budují. Euro tak podle mého názoru zůstává v rostoucím trendu," poznamenal obchodník jedné banky v Japonsku.

V závěru obchodování v Tokiu se euro k dolaru prodávalo za zhruba 1,3596 USD, a mírně tak oslabilo z předchozích 1,3620 USD, kde bylo v pátek v New Yorku. Během obchodování se ale jeho kurz přechodně vyšplhal až na 1,3648 USD. Vůči japonskému jenu euro vystoupilo na 112,50 JPY a po více než roce vystoupilo nad 200denní klouzavý průměr.

Proti švýcarskému franku euro nepatrně sestoupilo a dostalo na 1,3041 CHF. Setrvává tak v blízkosti nejvyšších hodnot za měsíc a půl. Na paritě s australským dolarem bylo euro v blízkosti 1,38 AUD, což je nejvyšší hodnota za dva měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK