Návrh změn kolem veřejných zakázek spatří světlo světa v únoru

24.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Návrh novely zákona o veřejných zakázkách bude na ministerstvu pro místní rozvoj hotový v únoru. Tehdy se s ním bude moci seznámit i veřejnost. Do konce března chce úřad poslat návrh změn do meziresortního připomínkového řízení. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Expertní komise ministra pro místní rozvoj projedná 31. ledna definitivní verzi návrhu novely, kterou následně úředníci ministerstva převedou do paragrafovaného znění. Nejpozději do 10. února chce MMR návrh vystavit na internetu.

V expertní komisi sedí kromě zástupců MMR také například lidé z ministerstva financí a vnitra, zástupci koaličních stran a ČSSD, Národní ekonomické rady vlády, antimonopolního úřadu, Platformy pro transparentní veřejné zakázky, Asociace pro veřejné zakázky, Transparency International a dalších institucí.

O konečné podobě všech změn kolem veřejných zakázek zatím jasno není. "Například zvažujeme, zda významné veřejné zakázky zadávané státem povinně předkládat ke schválení ústředním orgánům státní správy už od výše 100 nebo 300 milionů korun a zda by o nich měla rozhodovat celá vláda nebo jiný ústřední orgán státní správy," řekl dnes šéf MMR. Obdobný princip by platil u zakázek krajů či obcí. V tomto případě by o zakázkách rozhodovala zastupitelstva.

Další návrhy na změnu zákona už konečnou podobu mají. "To je příklad třeba snížení limitů pro veřejné zakázky malého rozsahu, který by měl klesnout na polovinu stávajícího stavu, tedy milion pro dodávky a služby a tři miliony u stavebních prací," poznamenal Jankovský.

Roční objem veřejných zakázek se v Česku pohybuje kolem 600 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK