Sanofi-Aventis opět prodloužila nabídku na koupi Genzyme

24.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 24. ledna (ČTK) - Francouzská farmaceutická společnost Sanofi-Aventis opět prodloužila nabídku na převzetí americké biotechnologické firmy Genzyme za 18,5 miliardy dolarů (zhruba 330 miliard Kč). Oznámila to dnes Sanofi-Aventis. Nabídka, na kterou zatím přistoupil pouze zlomek akcionářů Genzyme, bude v nezměněné podobě platit až do 15. února, napsaly agentury AP a Reuters.

Sanofi nabízí za každou akcii Genzyme 69 dolarů. Předchozí konečný termín vypršel v pátek, původně přitom nabídka měla skončit již minulý měsíc. Vedení firmy Genzyme snahu Sanofi-Aventis o převzetí v červenci odmítlo. Francouzský podnik se proto v říjnu se svým návrhem obrátil přímo na akcionáře Genzyme.

Sanofi-Aventis uvedla, že pokračuje v jednáních s vedením Genzyme. Upozornila však, že přetrvávají "výrazné rozpory" a že není jisté, zda bude dosaženo dohody. "Stále se domníváme, že Sanofi-Aventis svou nabídku mírně zvýší," řekl analytik Arsene Guekam z makléřské společnosti CM-CIC Securities.

Sanofi-Aventis vznikla v srpnu 2004, když francouzská společnost Sanofi-Synthélabo převzala svého rivala Aventis. Skupina je stoprocentním vlastníkem české Zentivy, která patří mezi největší výrobce generických léků ve střední Evropě.

Sanofi chce převzetím Genzyme rozšířit svoji nabídku a kompenzovat ztrátu patentové ochrany na některé důležité léky v příštích letech. Pokud převzetí dokončí, bude to její největší akvizice od roku 2001.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK