Trichet: Cenové jádro není spolehlivým indikátorem vývoje cen

24.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 24. ledna (ČTK) - Inflační tlaky v eurozóně narůstají a situaci je třeba pozorně sledovat. V rozhovoru s ekonomickým listem The Wall Street Journal (WSJ) to řekl prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet. Zároveň řekl, že cenové jádro, byť se široce používá, není dobrým indikátorem budoucího vývoje cenové hladiny. Za hlavní riziko ale považuje zastavení ekonomických reforem.

"V našem případě máme zato, že jádrová inflace není nezbytně dobrým ukazatelem budoucí hlavní inflace," řekl Trichet. Centrální banka se podle něj ale snaží zajistit, aby růst cen energií nezačal tlačit na ostatní ceny. Zatím se tak prý neděje.

"To znamená, že všechny centrální banky v takových dobách, kdy riziko inflace přichází od komodit, musejí projít kritickým bodem a být velmi opatrné, aby se nevyskytly druhotné dopady. A právě to děláme," upozornil Trichet. ECB podle něj takový vývoj nedovolí.

Míra hlavní inflace v eurozóně v prosinci vystoupila na 2,2 procenta, poprvé po více než dvou letech tak překročila dvě procenta. To je cíl, který si ECB vytyčila pro udržení cenové stability. Banka by chtěla držet inflaci těsně pod dvěma procenty.

Takzvaná jádrová inflace, o které Trichet hovořil, ale v prosinci ještě zůstala na 1,1 procenta. Analytici sice předpokládají, že i jádro poroste, tempo růstu by ale v letošním roce podle nich mělo být pozvolné. Znamenalo by to, že tlak na růst cenové hladiny v 17 zemích eurozóny je zatím nadále pod kontrolou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK